Retem comptes

Cerca en aquest blog

dijous, 21 de gener del 2016

UOB acusa el conseller March d'incomplir la normativa del català

Del Servei d'Ensenyament del Català només en queda una placa a l'edifici dels Geranis
  
COMUNICAT DE PREMSA

Des d'Unió Obrera Balear acusam el conseller d'Educació, Martí March, de no haver fet cap passa per impulsar l'ensenyament en català després de sis mesos d'exercici del càrrec, fins al punt d'incomplir la normativa vigent.

Les instruccions que la Conselleria remet als centres a principi de curs no han recuperat la figura del Coordinador de la Comissió de Normalització Lingüística (CNL), un òrgan de coordinació docent regulat al Reglament Orgànic de Centres que va ser present a les instruccions de cursos passats fins que el PP la va canviar per una “Comissió de tractament integrat de llengües (TIL)” els cursos 13-14 i 14-15. La desaparició del TIL no ha comportat la seva reincorporació a les instruccions, que la ignoren per complet.

Entre les competències de les CNL, fixades al mateix Reglament Orgànic, hi ha la d'“Establir i mantenir contacte amb la Conselleria d’Educació i Cultura, (...) per tal d’establir relacions i col·laboracions que puguin ajudar a la millor consecució dels objectius del projecte lingüístic de centre i, en general, de la normalització lingüística del centre”. Des de la Conselleria tampoc no s'ha emès cap instrucció al respecte.

Així mateix, el Servei d'Ensenyament del Català continua desmantellat d'ençà que fou suprimit pel PP a l'anterior legislatura. Segons Decret de 1997, aquest Servei ha d'assessorar els centres en l’elaboració i aplicació dels projectes lingüístics de forma coordinada amb la Inspecció d’Educació.

L'ensenyament del català va quedar relegat el mes d'agost a una de les competències de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat, sota direcció de Maria Francisca Alorda Villarrubias. Des d'aleshores no ha recuperat la categoria de Servei ni ha tingut un responsable al capdavant, i ara mateix l'únic que hi ha és un nou “Servei de projectes lingüístics” que s'ocupa exclusivament de les llengües estrangeres.

Per altra banda la Conselleria tampoc no compleix el Decret de mínims, que al seu article 12 estableix que l'Administració educativa ha d'avaluar els projectes lingüístics dels centres, la seva aplicació i efectivitat, i fer un seguiment dels resultats i adoptar les mesures necessàries. En concret, des d'Inspecció Educativa no s'ha vetllat mai pel compliment del Decret de mínims, tot i que entre les funcions que li corresponen per llei hi ha la de “controlar el compliment adequat de la legislació que afecta el sistema educatiu”.

Des d'UOB consideram que aquest cúmul de negligències i incompliments de les lleis vigents demostren un desinterès deliberat per l'ensenyament en la llengua pròpia de les Balears, que encara és molt lluny d'una normalització homologable, per exemple, a la del castellà a Castella. Exigim la recuperació del Servei d'Ensenyament del Català, el compliment de les funcions d'Inspecció pel que fa al Decret de mínims, i unes noves instruccions de principi de curs que incloguin i reactivin les Comissions de Normalització Lingüística dels centres educatius.

Reclamam també que l'Administració faci un diagnòstic de la situació real de l'ensenyament en català a les nostres aules i emprengui les mesures necessàries per fer efectiu el Decret de mínims, tal com ordena aquest mateix. En cas contrari ens reservam el dret a emprendre les accions legals que considerem oportunes.

Palma, a 20 de gener de 2016